Pečená cvikla

Určite poznáme zeleninu s jemnejšou a lahodnejšou chuťou ako cvikla. Mnoho ľudí nad ňou ohŕňa nos, dokonca ju považujú len za krmivo pre zajace, ale praví gurmáni na cviklu nedajú dopustiť. Cvikla je však neprekonateľná svojimi omladzujúcimi účinkami na celý organizmus. Zabezpečuje tvorbu žalúdočnej kyseliny na lepšie využitie bielkovín v organizme, spevňuje pokožku, cievy a kosti, neutralizuje a odstraňuje toxíny, najmä v mozgu a mnoho iného.

Potrebujeme

700 až 1000g cvikly, 2PL oleja, 2PL medu, 2PL balzamika, soľ, korenie, čerstvý tymián. Pri servírovaní môžeme použiť: polníček, sekané mandle, granátové jablko.

Ako na to

Surovú, očistenú cviklu si nakrájame na mesiačiky a zmiešame s 2PL oleja, 2PL medu, 2PL balzamika, osolíme, okoreníme, posypeme čerstvým tymiánom a dáme piecť na 200 stupňov pod alobalom na cca 80-90 minút. Občas premiešame. Pri servírovaní môžeme použiť: polníček, sekané mandle, granátové jablko. Tento zdravý cviklový šalát môžeme podávať samotný, alebo ako prílohu k chudému mäsku, napr. kuracie prsia, bravčová panenka.

Pečená cvikla